Spárgás ételek receptjei:
Az alsó harmada (a fehértől feljebb még) levágandó, el kell dobni.
I. Köretnek:
1) baconbe tekert spárga
Két vekony spárgasípot 2 db füstölt bacon szeletbe betekjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe az elkeszített párosokat tenni, majd alsó-felső sütési módon kb. 180 fokon addig sütjük, míg a bacon megpirul, és a spárga is eléri az izlés szerinti puhaságot. Előkészítéskor hámozni nem szükséges.
2) Fokhagymás spárgasípok
A legvékonyabb spárgát, gondosan meg kell mosni, majd az alsó harmadát levágni. Teflonbevonatú, széles serpenyőbe szorosan egymás mellé tesszük őket. Majd megszórjuk valamennyi sóval vagy vegetával, majd zúzott fokhagymát teszünk a tetejére. Extra szűz olivaolajon pirítsuk folyamatos forgatás mellett kb 20 percig, amíg eléri az ízlés szerinti puhaságot.Még éppen roppanósan a lefinomabb,de teljes puhaságúra is süthető.
II. Ha rakott ételekhez előfőzni, sós, enyhén cukros vizben kell 5-10 percig spárgavastagságtól függően.
Spárgás ételek receptjei:
Az alsó harmada (a fehértől feljebb még) levágandó, el kell dobni.
I. Köretnek:
1) baconbe tekert spárga
Két vekony spárgasípot 2 db füstölt bacon szeletbe betekjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe az elkeszített párosokat tenni, majd alsó-felső sütési módon kb. 180 fokon addig sütjük, míg a bacon megpirul, és a spárga is eléri az izlés szerinti puhaságot. Előkészítéskor hámozni nem szükséges.
2) Fokhagymás spárgasípok
A legvékonyabb spárgát, gondosan meg kell mosni, majd az alsó harmadát levágni. Teflonbevonatú, széles serpenyőbe szorosan egymás mellé tesszük őket. Majd megszórjuk valamennyi sóval vagy vegetával, majd zúzott fokhagymát teszünk a tetejére. Extra szűz olivaolajon pirítsuk folyamatos forgatás mellett kb 20 percig, amíg eléri az ízlés szerinti puhaságot.Még éppen roppanósan a lefinomabb,de teljes puhaságúra is süthető.
II. Ha rakott ételekhez előfőzni, sós, enyhén cukros vizben kell 5-10 percig spárgavastagságtól függően.
III. Fagyasztás
Előfőzni 3 percig sós-enyhén cukros vízben,majd hirtelen lehűteni hideg vízzel, majd úgy tenni a fagyasztóba.
IV. Egytálételek
1. Tejszínes rakott spárga
Hozzávalók 4 főre:
1 kg zöldspárga
80 dkg csirkemell
1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
400-500 ml tejszín
15 dkg tarppista sajt
só, bors, mustár, zöldfűszerek, olivaolaj
Csirkemellfilét kockázok; sózom,borsozom, kevés mustárral bekenem, kicsit állni hagyom.
Hagymát kockazok (ha van újhagyma, azt használom), olivaolajon megpirítom, beleteszem a csirkehúst. Megpirítom aranybarnára minden oldalát a húskockáknak, majd fűszerezem zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom),zúzott fokhagymát teszek rá, pici vízzel felöntöm, főzöm kicsit. (Én hozzateszek 1 csirkés leveskockát, h.jobb izű legyen, de bármilyen ételízesítő mehet bele, de ez opcionális) majd kevés fehér borral felöntöm. Ez is opcionális.:-)
A spárgát (lehet apróra vágva is) előfőzöm sós vízben. Tepsi aljába egyengetem az elészült húsragut, majd a tetejére a spargát, ezután annyi tejszínt (20%-os-cukrozatlan habtejszín a krémessége, sűrűsége miatt)
A tetejére halmozok reszelt sajtot, végül a sütőben kicsitt összeforralomé és a sajtot a tetején megpirítom. Krokettal isteni.
2. Klasszikus darált husos, rizses rakott spárga tetején tejföllel (mint egy rakott karfiol vagy rakott zöldbab
(van amikor tejföl helyett besamelt öntök rá, így finomabb)
3. Krumplis rakott spárga
Hozzávalók 4 főre:
1 kg zöldspárga
8 db csirkecombfilé
kb. 1 kg krumpli
1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
tejföl
25 dkg tarppista sajt
só, bors, zöldfűszerek, olivaolaj
Csirkecombfilét kicsivel kisebbekre vagom, előfűszerezem sóval, borssal - kevés olivaolajon serpenyőben aranybarnára elősütöm.
Magas falú tepsi alját olivaolajjal kikenem. Nyers krumplit vekony karikara vagom, bekenem olajjal ( rögtön a tepsiben csinálom)
majd megszórom a krumplik oldalait kevés sultkrumplifűszerrel és sóval. Több réteg vékonyra vágott krupli van a tepsi alján, majd a tetejére teszem egymás mellé az elősütött húsokat.
A hús tetejére nyers, de sóval vagy vegetaval bekent nagyon vekony spárgat teszek púposan (összeesik majd a sütés közben úgyis)
A hús után visszamaradt olajjon zöldhagymát piritok, par gerezd fokhagymát és kevés zöldfűszert rövid ideig, hogy a fűszerek ne égjenek meg. Az elkészűlt szaftot pedig ráöntöm a spárga tetejere., majd alá öntök 1-2 dl fehér bort.
Letakarom alufóliával, es a sütőben legalabb egy - masfel.orat sütöm a nyers zölségek miatt 200 fokon alsó-felsősütési funkción.
Ha minden megpuhult, kiveszem, leveszem az alufóliát, majd kenek a tetejere tejfölt es reszelek a tetejere sajtot is. Majd mehet vissza a sütőbe kb 10 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.