Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres

ÉLELMISZER

Zöld spárga, KÖZEPES

  Spárgás ételek receptjei: Az alsó harmada (a fehértől feljebb még) levágandó, el kell dobni.   I. Köretnek: 1) baconbe tekert spárga Két vekony spárgasípot 2 db füstölt bacon szeletbe betekjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe az elkeszített párosokat tenni, majd alsó-felső sütési módon kb. 180 fokon addig sütjük, míg a bacon megpirul, és a spárga is eléri az izlés szerinti puhaságot. Előkészítéskor hámozni nem szükséges.   2) Fokhagymás spárgasípok A legvékonyabb spárgát, gondosan meg kell mosni, majd az alsó harmadát levágni. Teflonbevonatú, széles serpenyőbe szorosan egymás mellé tesszük őket. Majd megszórjuk valamennyi sóval vagy vegetával, majd zúzott fokhagymát teszünk a tetejére. Extra szűz olivaolajon pirítsuk folyamatos forgatás mellett kb 20 percig, amíg eléri az ízlés szerinti puhaságot.Még éppen roppanósan a lefinomabb,de teljes puhaságúra is süthető.   II. Ha rakott ételekhez előfőzni,  sós, enyhén cukros vizben kell 5-10 percig spárgavastagságtól függően.   III. Fagyasztás Előfőzni 3 percig sós-enyhén cukros vízben,majd hirtelen lehűteni hideg vízzel, majd úgy tenni a fagyasztóba.   IV. Egytálételek   1. Tejszínes rakott spárga Hozzávalók 4 főre: 1 kg zöldspárga 80 dkg csirkemell 1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 400-500 ml tejszín 15 dkg tarppista sajt só, bors, mustár, zöldfűszerek, olivaolaj Csirkemellfilét kockázok; sózom,borsozom, kevés mustárral bekenem, kicsit állni hagyom. Hagymát kockazok (ha van újhagyma, azt használom), olivaolajon megpirítom, beleteszem a csirkehúst. Megpirítom aranybarnára minden oldalát a húskockáknak, majd fűszerezem zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom),zúzott fokhagymát teszek rá, pici vízzel felöntöm, főzöm kicsit. (Én hozzateszek 1 csirkés leveskockát, h.jobb izű legyen, de bármilyen ételízesítő mehet bele, de ez opcionális) majd kevés fehér borral felöntöm. Ez is opcionális.:-) A spárgát (lehet apróra vágva is) előfőzöm sós vízben. Tepsi aljába egyengetem az elészült húsragut, majd a tetejére a spargát, ezután annyi tejszínt (20%-os-cukrozatlan habtejszín a krémessége, sűrűsége miatt) A tetejére halmozok reszelt sajtot, végül a sütőben kicsitt összeforralomé és a sajtot a tetején megpirítom. Krokettal isteni.   2. Klasszikus darált husos, rizses rakott spárga tetején tejföllel (mint egy rakott karfiol vagy rakott zöldbab (van amikor tejföl helyett besamelt öntök rá, így finomabb)   3. Krumplis rakott spárga Hozzávalók 4 főre:   1 kg zöldspárga 8 db csirkecombfilé kb. 1 kg krumpli 1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma tejföl 25 dkg tarppista sajt só, bors, zöldfűszerek, olivaolaj   Csirkecombfilét kicsivel kisebbekre vagom, előfűszerezem sóval, borssal - kevés olivaolajon serpenyőben aranybarnára elősütöm. Magas falú tepsi alját olivaolajjal kikenem. Nyers krumplit vekony karikara vagom, bekenem olajjal ( rögtön a tepsiben csinálom) majd megszórom a krumplik oldalait kevés sultkrumplifűszerrel és sóval. Több réteg vékonyra vágott krupli van a tepsi alján, majd a tetejére teszem egymás mellé az elősütött húsokat. A hús tetejére nyers, de sóval vagy vegetaval bekent nagyon vekony spárgat teszek púposan (összeesik majd a sütés közben úgyis) A hús után visszamaradt olajjon zöldhagymát piritok, par gerezd fokhagymát és kevés zöldfűszert rövid ideig, hogy a fűszerek ne égjenek meg. Az elkészűlt szaftot pedig ráöntöm a spárga tetejere., majd alá öntök 1-2 dl fehér bort. Letakarom alufóliával, es a sütőben legalabb egy - masfel.orat sütöm a nyers zölségek miatt 200 fokon alsó-felsősütési funkción. Ha minden megpuhult, kiveszem, leveszem az alufóliát, majd kenek a tetejere tejfölt es reszelek a tetejere sajtot is. Majd mehet vissza a sütőbe kb 10 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.

1100 Ft / csomag
2200 Ft/kg

Zöld spárga, VASTAG

  Spárgás ételek receptjei: Az alsó harmada (a fehértől feljebb még) levágandó, el kell dobni.   I. Köretnek: 1) baconbe tekert spárga Két vekony spárgasípot 2 db füstölt bacon szeletbe betekjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe az elkeszített párosokat tenni, majd alsó-felső sütési módon kb. 180 fokon addig sütjük, míg a bacon megpirul, és a spárga is eléri az izlés szerinti puhaságot. Előkészítéskor hámozni nem szükséges.   2) Fokhagymás spárgasípok A legvékonyabb spárgát, gondosan meg kell mosni, majd az alsó harmadát levágni. Teflonbevonatú, széles serpenyőbe szorosan egymás mellé tesszük őket. Majd megszórjuk valamennyi sóval vagy vegetával, majd zúzott fokhagymát teszünk a tetejére. Extra szűz olivaolajon pirítsuk folyamatos forgatás mellett kb 20 percig, amíg eléri az ízlés szerinti puhaságot.Még éppen roppanósan a lefinomabb,de teljes puhaságúra is süthető.   II. Ha rakott ételekhez előfőzni,  sós, enyhén cukros vizben kell 5-10 percig spárgavastagságtól függően.   III. Fagyasztás Előfőzni 3 percig sós-enyhén cukros vízben,majd hirtelen lehűteni hideg vízzel, majd úgy tenni a fagyasztóba.   IV. Egytálételek   1. Tejszínes rakott spárga Hozzávalók 4 főre: 1 kg zöldspárga 80 dkg csirkemell 1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 400-500 ml tejszín 15 dkg tarppista sajt só, bors, mustár, zöldfűszerek, olivaolaj Csirkemellfilét kockázok; sózom,borsozom, kevés mustárral bekenem, kicsit állni hagyom. Hagymát kockazok (ha van újhagyma, azt használom), olivaolajon megpirítom, beleteszem a csirkehúst. Megpirítom aranybarnára minden oldalát a húskockáknak, majd fűszerezem zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom),zúzott fokhagymát teszek rá, pici vízzel felöntöm, főzöm kicsit. (Én hozzateszek 1 csirkés leveskockát, h.jobb izű legyen, de bármilyen ételízesítő mehet bele, de ez opcionális) majd kevés fehér borral felöntöm. Ez is opcionális.:-) A spárgát (lehet apróra vágva is) előfőzöm sós vízben. Tepsi aljába egyengetem az elészült húsragut, majd a tetejére a spargát, ezután annyi tejszínt (20%-os-cukrozatlan habtejszín a krémessége, sűrűsége miatt) A tetejére halmozok reszelt sajtot, végül a sütőben kicsitt összeforralomé és a sajtot a tetején megpirítom. Krokettal isteni.   2. Klasszikus darált husos, rizses rakott spárga tetején tejföllel (mint egy rakott karfiol vagy rakott zöldbab (van amikor tejföl helyett besamelt öntök rá, így finomabb)   3. Krumplis rakott spárga Hozzávalók 4 főre:   1 kg zöldspárga 8 db csirkecombfilé kb. 1 kg krumpli 1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma tejföl 25 dkg tarppista sajt só, bors, zöldfűszerek, olivaolaj   Csirkecombfilét kicsivel kisebbekre vagom, előfűszerezem sóval, borssal - kevés olivaolajon serpenyőben aranybarnára elősütöm. Magas falú tepsi alját olivaolajjal kikenem. Nyers krumplit vekony karikara vagom, bekenem olajjal ( rögtön a tepsiben csinálom) majd megszórom a krumplik oldalait kevés sultkrumplifűszerrel és sóval. Több réteg vékonyra vágott krupli van a tepsi alján, majd a tetejére teszem egymás mellé az elősütött húsokat. A hús tetejére nyers, de sóval vagy vegetaval bekent nagyon vekony spárgat teszek púposan (összeesik majd a sütés közben úgyis) A hús után visszamaradt olajjon zöldhagymát piritok, par gerezd fokhagymát és kevés zöldfűszert rövid ideig, hogy a fűszerek ne égjenek meg. Az elkészűlt szaftot pedig ráöntöm a spárga tetejere., majd alá öntök 1-2 dl fehér bort. Letakarom alufóliával, es a sütőben legalabb egy - masfel.orat sütöm a nyers zölségek miatt 200 fokon alsó-felsősütési funkción. Ha minden megpuhult, kiveszem, leveszem az alufóliát, majd kenek a tetejere tejfölt es reszelek a tetejere sajtot is. Majd mehet vissza a sütőbe kb 10 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.

1400 Ft / csomag
2800 Ft/kg

Zöld spárga, VÉKONY

  Spárgás ételek receptjei: Az alsó harmada (a fehértől feljebb még) levágandó, el kell dobni.   I. Köretnek: 1) baconbe tekert spárga Két vekony spárgasípot 2 db füstölt bacon szeletbe betekjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe az elkeszített párosokat tenni, majd alsó-felső sütési módon kb. 180 fokon addig sütjük, míg a bacon megpirul, és a spárga is eléri az izlés szerinti puhaságot. Előkészítéskor hámozni nem szükséges.   2) Fokhagymás spárgasípok A legvékonyabb spárgát, gondosan meg kell mosni, majd az alsó harmadát levágni. Teflonbevonatú, széles serpenyőbe szorosan egymás mellé tesszük őket. Majd megszórjuk valamennyi sóval vagy vegetával, majd zúzott fokhagymát teszünk a tetejére. Extra szűz olivaolajon pirítsuk folyamatos forgatás mellett kb 20 percig, amíg eléri az ízlés szerinti puhaságot.Még éppen roppanósan a lefinomabb,de teljes puhaságúra is süthető.   II. Ha rakott ételekhez előfőzni,  sós, enyhén cukros vizben kell 5-10 percig spárgavastagságtól függően.   III. Fagyasztás Előfőzni 3 percig sós-enyhén cukros vízben,majd hirtelen lehűteni hideg vízzel, majd úgy tenni a fagyasztóba.   IV. Egytálételek   1. Tejszínes rakott spárga Hozzávalók 4 főre: 1 kg zöldspárga 80 dkg csirkemell 1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 400-500 ml tejszín 15 dkg tarppista sajt só, bors, mustár, zöldfűszerek, olivaolaj Csirkemellfilét kockázok; sózom,borsozom, kevés mustárral bekenem, kicsit állni hagyom. Hagymát kockazok (ha van újhagyma, azt használom), olivaolajon megpirítom, beleteszem a csirkehúst. Megpirítom aranybarnára minden oldalát a húskockáknak, majd fűszerezem zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom),zúzott fokhagymát teszek rá, pici vízzel felöntöm, főzöm kicsit. (Én hozzateszek 1 csirkés leveskockát, h.jobb izű legyen, de bármilyen ételízesítő mehet bele, de ez opcionális) majd kevés fehér borral felöntöm. Ez is opcionális.:-) A spárgát (lehet apróra vágva is) előfőzöm sós vízben. Tepsi aljába egyengetem az elészült húsragut, majd a tetejére a spargát, ezután annyi tejszínt (20%-os-cukrozatlan habtejszín a krémessége, sűrűsége miatt) A tetejére halmozok reszelt sajtot, végül a sütőben kicsitt összeforralomé és a sajtot a tetején megpirítom. Krokettal isteni.   2. Klasszikus darált husos, rizses rakott spárga tetején tejföllel (mint egy rakott karfiol vagy rakott zöldbab (van amikor tejföl helyett besamelt öntök rá, így finomabb)   3. Krumplis rakott spárga Hozzávalók 4 főre:   1 kg zöldspárga 8 db csirkecombfilé kb. 1 kg krumpli 1 csomag újhagyma vagy 1 db vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma tejföl 25 dkg tarppista sajt só, bors, zöldfűszerek, olivaolaj   Csirkecombfilét kicsivel kisebbekre vagom, előfűszerezem sóval, borssal - kevés olivaolajon serpenyőben aranybarnára elősütöm. Magas falú tepsi alját olivaolajjal kikenem. Nyers krumplit vekony karikara vagom, bekenem olajjal ( rögtön a tepsiben csinálom) majd megszórom a krumplik oldalait kevés sultkrumplifűszerrel és sóval. Több réteg vékonyra vágott krupli van a tepsi alján, majd a tetejére teszem egymás mellé az elősütött húsokat. A hús tetejére nyers, de sóval vagy vegetaval bekent nagyon vekony spárgat teszek púposan (összeesik majd a sütés közben úgyis) A hús után visszamaradt olajjon zöldhagymát piritok, par gerezd fokhagymát és kevés zöldfűszert rövid ideig, hogy a fűszerek ne égjenek meg. Az elkészűlt szaftot pedig ráöntöm a spárga tetejere., majd alá öntök 1-2 dl fehér bort. Letakarom alufóliával, es a sütőben legalabb egy - masfel.orat sütöm a nyers zölségek miatt 200 fokon alsó-felsősütési funkción. Ha minden megpuhult, kiveszem, leveszem az alufóliát, majd kenek a tetejere tejfölt es reszelek a tetejere sajtot is. Majd mehet vissza a sütőbe kb 10 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.

800 Ft / csomag
1600 Ft/kg

Zöldfűszer pesto 212ml

Összetevők: petrezselyem, bazsalikom, újhagyma, olívaolaj, só. Kenhető kenyérre, tehető pácokhoz, tésztaszószokba, öntetekbe salátákhoz, pizzára. Az üveg betétdíjas, melyet az ár tartalmaz, visszaváltható 50.-Ft-ért.

1500 Ft / üveg
7.5 Ft/ml

Zöldparadicsom chutney 212ml

Összetevők: olívaolaj, medvehagyma, só. Kenhető kenyérre, ehető bármilyen mártogatósokhoz,  saláta öntetekhez,  sajtokhoz, sültekhez.Édesen pikáns ízvilág. Az üveg betétdíjas, melyet az ár tartalmaz, visszaváltható 50.-Ft.

1500 Ft / üveg
7.5 Ft/ml
...

Zsálya 10g

Összetevők: szárított kiskerti orvosi zsályalevél.

300 Ft / zacskó
30 Ft/g

Zsálya tea 80g

Szárított összetevők: Orvosi zsálya levél, alma, csipkebogyó, hibiszkusz. Adagolás: 1ek/1L víz.

1000 Ft / zacskó
12.5 Ft/g