Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Kezdőlap Termelőink Varga Frigyes királybúzája®

Varga Frigyes királybúzája®

Üdvözlöm a Közösséget. Varga Zalán vagyok Izsákról, a királybúza/királybúzaliszt örököse-tulajdonosa.

A királybúza egy ősbúza keresztezés, néhai édesapám, Varga Frigyes izsáki nemesítői munkájának eredménye. Édesapám nagy csodálója volt az alapvetően remek tápérték potenciállal rendelkező, ám kicsit bonyolultabb sütőipari kezelhetőségű ősgabonáknak, de mindenekelőtt a tönkölybúzának. A királybúza (és néhány társa) mögötti nemesítői-fejlesztői célja így nem volt más, mint a tönköly megszelídítése, fogyaszthatóbbá tétele ⇒ a tönköly kedvezőbb élettani hatásainak keresztezése a felhasználóbarátabb, jobb sütési tulajdonságokkal bíró más, szintén erős búzatípusokkal.

A királybúzával sikerült megalkotnia a már elterjedt búzatípusokhoz képest egy olyan új változatot, aminek lisztjével tulajdonképpen szinte bármit el lehet készíteni, mondhatni eléggé univerzális. Formatartó tulajdonságokat kapott, közelebb áll a hazai konyha kívánalmaihoz, ízléshez.

A Varga Frigyes királybúzája® királybúzaliszt termékekről érdemes lehet még tudni, - azon túl, hogy a garantált a nemesítői eredetről van szó - hogy a szintetikus műtrágyától mentes termeltetésre helyezem a hangsúlyt, ami édesapámnak is leginkább szemléletmódja volt. A célom, hogy a királybúzalisztből végre tényleg egy ilyen hátterű termék juthasson el minél szélesebb kör számára.

Termékek

Kategóriák
Aktív szűrők Szűrés
Allergének
vegán
gluténmentes
cukormentes
tejmentes
tojásmentes
bio
parabénmentes (kozmetikum)
SLS mentes (kozmetikum)
pálmaolajmentes
Ár szerint

Teljes kiőrlésű királybúzaliszt

200-as kiőrlésű Varga Frigyes királybúzája® teljes kiőrlésű királybúzaliszt A királybúza egy ősbúza keresztezés, mely mögött a nemesítői-fejlesztői cél nem volt más, mint a tönköly megszelídítése, fogyaszthatóbbá tétele ⇒ a tönköly kedvezőbb élettani hatásainak keresztezése a felhasználóbarátabb, jobb sütési tulajdonságokkal bíró más, szintén erős búzatípusokkal. általános minőségi jellemzők: fehérjetartalom 14 - 18%; nedves sikér 30 - 38%; terülés 1,5 - 3,5 mm/ó; esésszám 300 - 450 mp formatartó tulajdonságokat kapott, eltérő a fehérjeszerkezete színe sárgás (durumhoz hasonló) közelebb áll a hazai konyha kívánalmaihoz, ízléshez konkrétan egyedi, jellegzetes íze van a királybúzalisztnek önmagában is univerzális; más lisztek, vagy extra sikér stb hozzáadása nélkül is felhasználható mindenre (száraztésztára is) - esetleg kisebb tesztelés, próba szükséges míg az ember kitapasztalja, hogy adott recept egyes hozzávalóiból mi lesz az ideális mennyiség A nemesítő indikatív alapreceptje sima kenyérhez: 1000g királybúzaliszt 650ml víz 12g só 15g élesztő (igen, bármilyen meglepő is lehet, ha megfelelő az élesztő akkor ennyi is elég, szépen meg fog kelni vele a tészta)

1500 Ft / db
750 Ft/kg

Világos királybúzaliszt

80-as kiőrlésű Varga Frigyes királybúzája® világos királybúzaliszt A királybúza egy ősbúza keresztezés, mely mögött a nemesítői-fejlesztői cél nem volt más, mint a tönköly megszelídítése, fogyaszthatóbbá tétele ⇒ a tönköly kedvezőbb élettani hatásainak keresztezése a felhasználóbarátabb, jobb sütési tulajdonságokkal bíró más, szintén erős búzatípusokkal. általános minőségi jellemzők: fehérjetartalom 14 - 18%; nedves sikér 30 - 38%; terülés 1,5 - 3,5 mm/ó; esésszám 300 - 450 mp formatartó tulajdonságokat kapott, eltérő a fehérjeszerkezete színe sárgás (durumhoz hasonló) közelebb áll a hazai konyha kívánalmaihoz, ízléshez konkrétan egyedi, jellegzetes íze van a királybúzalisztnek önmagában is univerzális; más lisztek, vagy extra sikér stb hozzáadása nélkül is felhasználható mindenre (száraztésztára is) - esetleg kisebb tesztelés, próba szükséges míg az ember kitapasztalja, hogy adott recept egyes hozzávalóiból mi lesz az ideális mennyiség A nemesítő indikatív alapreceptje sima kenyérhez: 1000g királybúzaliszt 650ml víz 12g só 15g élesztő (igen, bármilyen meglepő is lehet, ha megfelelő az élesztő akkor ennyi is elég, szépen meg fog kelni vele a tészta)

1500 Ft / db
750 Ft/kg