Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Kezdőlap Termelőink Kujáni Tanya

Kujáni Tanya

A Homokhátság buckái között megbúvó napsárga tanya várja a fáradt vándorokat már évtizedek óta a Kecskemétet és Lajosmizsét összekötő sóhordó út mentén. Balról a Talfája csatornában csordogáló víz, jobbról pedig akácos erdő határolta a régi kúriát. Az épület a helyi kis tanyák központja volt, azaz a „Major”. Sok fáradt utazó tölthetett itt el 1-1 estét, hisz istállók és szállóhelyiségek vették körül a fő épületet. A XX. században az 5-ös főút megépülésével funkcióját vesztette a sóhordó út, így a kúria is átalakult. 1999 óta a Kujáni Tanya gazdálkodás, szórakozás és pihenés célját szolgálja. Stílusa és elrendezése megegyezik a homokhátság világára jellemző jegyekkel: U alakú udvar főépülettel és melléképületekkel. A jellegzetes eperfákkal, a külön álló még ma is működő kemencés házzal. Nyugalmat sugárzó környezettel, gazdag madárvilággal és a homokhátságra jellemző növényvilággal. Őshonos kétéltűekkel (kéktorkú gyíkok, békák, homoki siklók) és ősgyepével. A Talfáji csatorna mellett a Kecskemétre jellemzően kajszibarackos és akácerdő ölén egy homokdűne tetejére épült. Egyedi mikroklímája tette lehetővé azt, hogy a homokbuckákat alaktó szelet felhasználva hajdan itt szélmalom működjön. Malomkövek tanúskodnak a régmúlt emlékeiről. A tanya területe 15 hektár. Kajszi, meggy és cseresznyeültetvények fogadják az ide látogatókat. A pihenést az udvar, a nyitott szín, horgásztó, parkerdő és a focipálya méretű gyep szolgálja. Termékeinket frissen értékesítjük, illetve, a friss meggyből és sárgabarackból házias ízű dzsem és ivólé készül. Minden termékünk a gazdaság keretein belül termelt, minimális növényvédő szeres kezelésben részesült gyümölcsökből készül.

Termékek

Kategóriák
Aktív szűrők Szűrés
Allergének
vegán
gluténmentes
cukormentes
tejmentes
tojásmentes
bio
parabénmentes (kozmetikum)
SLS mentes (kozmetikum)
pálmaolajmentes
Ár szerint
A termelő jelenleg szünetelteti a rendelést, nézzen vissza később.

Kajszibarack

Kajszibarack A lekvárnak való sárgabarack, népies nevén kajszibarack a legjobb gyümölcs hazánkban. Nagy fajtaválaszték terem a Duna-Tisza közén, amely az idei évben egyszerre érik. Fajtasorát tekintve - Mandula, Ceglédi fajták és a Bergerone barack kiváló lekvár alapanyag, amely aranysárga színével a piskótatekercsek, palacsinták és zserbók nélkülözhetetlen hozzávalója. A Homokhátságon termő túlérett sárgabarack kiváló alapanyaga a barack pálinkának is. A lekvár barack és a cefre barack nem azonos minőség. Fontos tudni, hogy a sárgabarack utóérő gyümölcs. A kiváló íz és zamatanyagok a szedést követő 24-32 óra után élvezhetők leginkább. A kiváló minőségű íz és zamatanyagok a cukorral összekevert citromsavas előkészítéssel érhetők el.

900 Ft / kg
900 Ft/kg