Shiitake recept a Séf és a Kertésztől
A Séf és a Kertész csapata most shiitake és laska gombából varázsolt nekünk ázsiai ízvilágú ételt. Ehhez szintén a nagyon jó minőségű, magyar termelőktől származó Lucky gombát választották. Próbáld ki te is a receptet! :)
Gyömbéres-szezámos shiitake gomba, újhagymás-vadrizses „palacsinta”
Hozzávalók 4 személyre
a gombához:
20 dkg tisztított shiitake gomba cikkekre vágva
20 dkg laskagomba, a nagyobbak félbevágva
étolaj
só
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 szál újhagyma karikára vágva
2,5 dkg tisztított gyömbér apróra vágva
2 ek szezámolaj
1 ek frissen facsart lime lé
friss csili ízlés szerint, apróra vágva
1 ek pirított szezámmag
a „palacsintához”:
8 dkg főtt vadrizs
8 dkg zabliszt
6 g sütőpor
4 dkg újhagyma karikára vágva
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 tojássárgája
2 dkg puha vaj
1 tojásfehérje habnak felverve
1,2 dl tej
5 dkg szárzeller finomra vágva
egy kevés olaj a sütéshez
4 db 6-7 cm átmérőjű tésztakiszúró karika
a pak choihoz:
1 db 16-20 dkg-os pak choi négyfelé vágva
só
étolaj
friss citrom leve
Elkészítés
A cikkekre vágott pak choit forrásban levő sós vízben kb. 1,5 perc alatt leforrázzuk, hideg vízben lehűtjük, és papírtörlővel szárazra töröljük.
A palacsintához egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban kikeverjük a tojássárgáját a tejjel és a puha vajjal, a tojásfehérjét pedig egy kevés sóval ízesítve habbá verjük. A tojásos tejet a száraz hozzávalókkal csomómentesre keverjük, majd a tojáshabot óvatosan, hogy ne törjön össze, beledolgozzuk.
A gombákat forró, füstölgő serpenyőben egy kevés olajon kisebb adagonként megpirítjuk, sózzuk, és minden adagot kiszedünk, ha megpirult. Az utolsó adaghoz hozzáadjuk a gyömbért, az apróra vágott fokhagymát és az újhagymát, átpirítjuk, majd a pirított gomba többi részét is hozzátesszük, összeforraljuk, lime levével frissítjük az ízeket, és kedvünk szerint friss csili húsával fűszerezzük.
A palacsinta sütéséhez egy nagyobb serpenyőt közepes-erős lángon felmelegítünk, és egy kevés olajat teszünk bele. A formákat egymás mellé a serpenyőbe tesszük, és minden formába 5 dkg-nyi (kb. 2 nagy evőkanál) masszát teszünk. Amikor a palacsinta széle kezd szilárddá válni (kb. 3 perc után, de néha spaklival nézzük meg a palacsinták alsó felét, és ha túl erős a láng, vegyük lejjebb), hústűvel körben leválasztjuk a palacsintát a formáról, a formákat kivesszük a serpenyőből, és egy szélesebb spaklival megfordítjuk a tésztákat. Ha a palacsinták másik oldala is megsül, kivesszük őket, és folytatjuk a sütést, amíg a tészta el nem fogy.
A második kör tészta sütése közben felforrósítunk egy másik serpenyőt, és kevéske olajon megpirítjuk a cikkekre vágott pak choi minden oldalát. Sózzuk, és kevéske citrom levével ízesítjük.
A pirított gombára egy kicsit rámelegítünk, és már tálalhatunk is.
