Csiperkegomba recept a Séf és a Kertésztől
Itt egy újabb recept a Séf és a Kertésztől, ha fel szeretnéd dobni a reggelidet, vagy csak újítani szeretnél a megszokott ízeken. Lássuk, mit is készített a Séf a kiváló Lucky gombából. :)
Mustármagos pácolt barna csiperke, lágytojás, kovászos kenyér
Hozzávalók 4 személyre
a pácolt gombához:
25 dkg tisztított barna csiperke cikkekre vágva
10 dkg tisztított apró lilahagyma vékony szeletekre vágva
1 nagyobb gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
5 ek olívaolaj
3 g koriandermag
3 g mustármag
2 g feketebors durvára törve
1,5 dkg mazsola
3 ek almaecet
a lágytojáshoz:
2 db L-es tojás
a tálaláshoz:
4 szép szelet kovászos kenyér
1 db salátaszív 4 cikkbe vágva
só
frissen őrölt bors
kevéske olaj
Elkészítés
A cikkekre vágott gombát sós, forrásban levő vízben fél percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és alaposan lecsepegtetjük.
Egy megfelelő méretű lábosban az olívaolajat megmelegítjük (ne legyen forró), és félig puhára pároljuk benne a lilahagymát és a fokhagymát, épp, hogy pötyögjön, majd hozzátesszük a fűszereket, a mazsolát és az ecetet. Egy kicsit erősebb lángon a hozzáadott gombával felforraljuk – de épp csak forrjon –, sózzuk, majd levesszük a tűzről, és lehűtjük.
A tojások gömbölyű végét egy hústűvel óvatosan megszúrjuk, hogy könnyebb legyen majd meghámozni. Forró vízbe téve forrástól számítva 4 percig főzzük, majd azonnal jeges vízbe tesszük, és alaposan lehűtjük. Ezután megtisztítjuk őket, és tálalásig félretesszük.
Két serpenyőt felforrósítunk. Az egyikben a sózott-borsozott salátacikkeket egy kevés olajon körbepirítjuk, a másikban pedig eközben a kovászos kenyérszeletet szárazon megpirítjuk.
Tálaláskor a frissen pirított kenyérre kanalazunk a pácolt gombából. Erre tesszük a félbevágott lágytojásokat, majd a tányért a pirított salátaszívekkel díszítjük.
