Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2025.12.13

Laskagomba recept a Séf és a Kertésztől

Megkértük a Séf és a Kertész csapatát, hogy kreativitásukkal varázsoljanak új ételeket a gombából. Vittünk nekik a jó minőségű, mindig friss Lucky gombából. Elsőként a laskából készült incsiklandó étel. Lássuk a receptet! :)

 

Lassan párolt csirkecomb, laskagomba, birs, tökmagos burgonyagombóc

Hozzávalók 4 személyre

 

A csirkéhez:

4 db kb. 20 dkg-os csirkecomb

8 ág kakukkfű

étolaj a sütéshez

15 dkg tisztított vöröshagyma finomra vágva

10 dkg konzerv darabolt paradicsom

1 dl vörösbor

2 g szekfűbors apróra törve

 

a raguhoz:

12 dkg tisztított, cikkekre vágott birs

20 dkg tisztított laskagomba

2 szál újhagyma

1 kávéskanál szegfűbors durvára törve

friss citrom leve

olaj a pirításhoz

1 evőkanál vaj

 

a tökmagos gombóchoz:


30 dkg főtt, melegen áttört burgonya lehűtve

2 dkg zabliszt

6 dkg burgonyakeményítő

2 dkg tökmagliszt

5 dkg tökmag apróra darálva

1 db S-es tojás (kicsi)

3 dkg étolaj vagy zsír

frissen őrölt bors

 

a frissítőhöz:
4 dkg apróra vágott birs

4 dkg finomra vágott lilahagyma

4 dkg pirított tökmag apróra vágva

1 kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva

egy kevés olaj

egy kevés vörösborecet

 

a befejezéshez:

4 dkg vaj

12 db zsályalevél



Elkészítés

A megtisztított csirkecombokat sózzuk, és lábasban forró olajon megpirítjuk. Kivesszük, és félretesszük.

A sült zsiradékjában kis lángon megpároljuk a finomra vágott hagymát, és hozzátesszük az apróra tört szegfűborsot és a kakukkfűágakat. Hozzáadjuk a vörösbort és a paradicsomot, megsózzuk, és visszaforraljuk. Egy kevéske vízzel felöntjük, felforraljuk, a combokat bőrrel felfelé beletesszük, és 120 fokos sütőben sütőpapírral letakarva készre pároljuk. Ha elkészült, a húst kivesszük, és letakarva melegen tartjuk, a szaftot pedig átszűrjük.

Miközben a hús a sütőben készül, a gombóchoz összekeverjük a hozzávalókat. Előfordulhat, hogy a tészta egy kicsit lágy marad, ha vizesebb a burgonya, ekkor egy kevés burgonyakeményítőt adhatunk még hozzá. Várjunk pár percet, amíg a keményítő elvégzi a dolgát. A tésztából 1,5 dkg-os gombócokat formázunk, és sós, forrásban levő vízben 2 perc alatt készre főzzük. Jéghideg vízben lehűtjük, majd szárazra töröljük, egy kevés olajjal átkenjük, és befejezésig félretesszük.

A frissítőhöz összekeverjük a hozzávalókat, és tálalásig félretesszük.

A raguhoz forró serpenyőben kevéske olajon átpirítjuk a gombát, majd hozzátesszük a birscikkeket és a szeletelt újhagymát. Sózzuk, szegfűborssal és friss citrom levével ízesítjük, majd 2 perc pirítás után hozzákeverjük a vajat, felöntjük a hús átszűrt szaftjával, egyet rottyintunk rajta, és lehúzzuk a tűzről.

Eközben egy másik serpenyőben a zsályalevelekkel együtt vajon átpirítjuk a gombócokat.

Tányérra endezzük a gombócokat, a húst és a ragut, és végül a frissítővel fejezzük be a tálalást.

Jó étvágyat hozzá! :)