Laskagomba recept a Séf és a Kertésztől
Megkértük a Séf és a Kertész csapatát, hogy kreativitásukkal varázsoljanak új ételeket a gombából. Vittünk nekik a jó minőségű, mindig friss Lucky gombából. Elsőként a laskából készült incsiklandó étel. Lássuk a receptet! :)
Lassan párolt csirkecomb, laskagomba, birs, tökmagos burgonyagombóc
Hozzávalók 4 személyre
A csirkéhez:
4 db kb. 20 dkg-os csirkecomb
só
8 ág kakukkfű
étolaj a sütéshez
15 dkg tisztított vöröshagyma finomra vágva
10 dkg konzerv darabolt paradicsom
1 dl vörösbor
2 g szekfűbors apróra törve
a raguhoz:
12 dkg tisztított, cikkekre vágott birs
20 dkg tisztított laskagomba
2 szál újhagyma
só
1 kávéskanál szegfűbors durvára törve
friss citrom leve
olaj a pirításhoz
1 evőkanál vaj
a tökmagos gombóchoz:
30 dkg főtt, melegen áttört burgonya lehűtve
2 dkg zabliszt
6 dkg burgonyakeményítő
2 dkg tökmagliszt
5 dkg tökmag apróra darálva
1 db S-es tojás (kicsi)
3 dkg étolaj vagy zsír
só
frissen őrölt bors
a frissítőhöz:
4 dkg apróra vágott birs
4 dkg finomra vágott lilahagyma
4 dkg pirított tökmag apróra vágva
1 kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva
egy kevés olaj
egy kevés vörösborecet
só
a befejezéshez:
4 dkg vaj
12 db zsályalevél
Elkészítés
A megtisztított csirkecombokat sózzuk, és lábasban forró olajon megpirítjuk. Kivesszük, és félretesszük.
A sült zsiradékjában kis lángon megpároljuk a finomra vágott hagymát, és hozzátesszük az apróra tört szegfűborsot és a kakukkfűágakat. Hozzáadjuk a vörösbort és a paradicsomot, megsózzuk, és visszaforraljuk. Egy kevéske vízzel felöntjük, felforraljuk, a combokat bőrrel felfelé beletesszük, és 120 fokos sütőben sütőpapírral letakarva készre pároljuk. Ha elkészült, a húst kivesszük, és letakarva melegen tartjuk, a szaftot pedig átszűrjük.
Miközben a hús a sütőben készül, a gombóchoz összekeverjük a hozzávalókat. Előfordulhat, hogy a tészta egy kicsit lágy marad, ha vizesebb a burgonya, ekkor egy kevés burgonyakeményítőt adhatunk még hozzá. Várjunk pár percet, amíg a keményítő elvégzi a dolgát. A tésztából 1,5 dkg-os gombócokat formázunk, és sós, forrásban levő vízben 2 perc alatt készre főzzük. Jéghideg vízben lehűtjük, majd szárazra töröljük, egy kevés olajjal átkenjük, és befejezésig félretesszük.
A frissítőhöz összekeverjük a hozzávalókat, és tálalásig félretesszük.
A raguhoz forró serpenyőben kevéske olajon átpirítjuk a gombát, majd hozzátesszük a birscikkeket és a szeletelt újhagymát. Sózzuk, szegfűborssal és friss citrom levével ízesítjük, majd 2 perc pirítás után hozzákeverjük a vajat, felöntjük a hús átszűrt szaftjával, egyet rottyintunk rajta, és lehúzzuk a tűzről.
Eközben egy másik serpenyőben a zsályalevelekkel együtt vajon átpirítjuk a gombócokat.
Tányérra endezzük a gombócokat, a húst és a ragut, és végül a frissítővel fejezzük be a tálalást.
Jó étvágyat hozzá! :)
