Miért érdemes gombát fogyasztani?
Antal Emese dietetikus válaszol
Antal Emese – szociológus és dietetikus végzettségű - széleskörű magyarországi és külföldi szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, több szakmai szervezet tagja, egyetemen tanít és két könyvet is írt, hogy a szülők számára közelebb hozza az egészséges táplálkozást, konkrét receptekkel segítve őket gyermekeik egészséges élelmezésében.
Második könyve nemrég jelent meg: „Nagy gyermek az asztalnál” címmel.
Kezdjük is rögtön a legfontosabb kérdéssel, miért érdemes gombát fogyasztani?
Először is a gombának alacsony az energia tartalma, 20-40 Kcal/100g, ami részben a magas, 80-90%-os víztartalmának köszönhető. Ez a kalóriaszegény növény hozzájárulhat az egészséges étkezéshez, hiszen Magyarországon magas a túlsúlyosak és elhízottak száma, a lakosság 62%-át érinti ez a probléma. A fehérjetartalma értékes – bár a növényi fehérje biológiai értéke nem magas, de kombinálni lehet más zöldséggel, gyümölccsel, gabonafélével, így komplett fehérjékhez jut a szervezetünk.
Előny még, hogy alacsony a zsírtartalma, ill. tartalmaz „D” vitamint - ami a vegánok számára különösen fontos lehet, - és folsavat.
Ásványi anyagok közül a szelén, a kálium, a réz és a vas is megtalálható a gombában, bár utóbbinak nem jelentős a mértéke. Tartalmaz béta-glükánt, ami az immunrendszert támogatja, mivel gyulladáscsökkentő hatással bír. Antioxidánsként is számon tartjuk, a fenolos vegyületek miatt képes a szabadgyökök megkötésére, ami többek között a rákmegelőzésben játszik szerepet.
Milyen pozitív tulajdonságai vannak még a gombának?
Rostot is tartalmaz, ami kedvező az emésztés számára. Ezen kívül a gomba szerepet játszik a vércukor és a koleszterinszint szabályozásában is.
Emellett prebiotikus hatása is van. Fontos, hogy probiotikumokkal fogyasszuk együtt, mert akkor egyszerre érvényesül a pre- és probiotikus hatás. A probiotikumok tartalmaznak jó baktériumokat, amiknek kedvező a hatása az emésztésre. A prebiotikumok, ezek sokszor nem emészthető rostok pedig táplálékul szolgálnak a jó baktériumoknak, így együtt erősebb hatást tudnak kifejteni. Probiotikumok a fermentált zöldégek, ételek (pl. savanyú káposzta, kimchi) és az élőflórás tejtermékek (pl. joghurt, kefír stb.).
Ezen kívül egy másik fontos előnye a gombának, hogy fenntarthatóbb élelmiszernek számít, hiszen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint az állati eredetű élelmiszernek, és minimális a vízigénye.
Kiknek javasolná elsősorban a gombafogyasztást?
Elsősorban mindenkinek, de kedvező hatásait tekintve kifejezetten javasolt a túlsúlyosaknak, a cukorbetegeknek és a magas koleszterin szinttel küzdőknek.
Már rengeteg jó tulajdonságáról hallottunk. Bennem felmerült a kérdés, hogy van-e esetleg negatív hatása a gombának?
A kitintartalma problémát okozhat az emésztésben (puffadás), ezért a kismamáknak nem ajánlott. Jó hír viszont, hogy hőkezeléssel és aprítással csökkenthető a negatív hatás. Nehézfémek is lehetnek bennük, főleg a vadon termő gombákban, gondolok itt a kadmiumra és a higanyra. De ez a negatív hatás csak akkor jelenik meg, ha valaki nagyon gyakran szed és fogyaszt gombát. Ezért fontos, hogy kövessük az egészséges táplálkozás egyik alapelvét, a változatosságot. Ha sokféle élelmiszert fogyasztunk, akkor elkerülhetjük az egyes ételek túlfogyasztásból eredő problémákat.
Mekkora az ajánlott mennyiség gombából?
Az OKOSTÁNYÉR napi ajánlása szerint napi legalább 4 adag zöldség + gyümölcs fogyasztása ajánlott, ebből több legyen zöldség. A gomba ebbe beszámítható (egy adag kb. 80 g).
Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk ezt a sok információt.
Végezetül megkérdezlek, neked személyesen milyen a kapcsolatod a gombával?
Én nagyon szeretem a gombát – minden formában. Legyen svéd gombasaláta vagy rántott gomba vagy gombapaprikás vagy gombás rántotta – bárhogy jöhet.
