Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2024.12.22

Ismerd meg a csiperketermesztőt!

Hogyan kerül a csiperkegomba az asztalodra? Ismerd meg a Dofe Kft.-t!

 

A Faylen Gomba TÉSZ egyik tagja a Dofe Kft., ami csiperkegomba termesztésével foglalkozik, és ahogyan látni fogjuk, nem is akárhogyan. A cég maga még 1991-ben alakult családi vállalkozásként, és akkoriban a budafoki pincékben termesztették a gombát. Ahogyan fejlődött a vállalkozás, és teltek az évek, egy merész újítást hajtottak végre: 2006-ban építették meg Dunavarsányban az első holland típusú felszíni termesztőházat Magyarországon.

A termesztésről a Kft. ügyvezetője, a fiatal és nyitott Kiss Szabolcs mesélt nekünk. A csiperkegomba termesztéséhez az alapanyagot egy helyi komposzt-előállító üzemből szerzik be. A termesztés során sok tényezőre kell figyelni, mint például a komposzt- és levegőhőmérséklet, a páratartalom, a szén-dioxid-szint szabályozása, valamint az öntözés megfelelő mennyisége. Ahhoz, hogy ezeket a lehető legoptimálisabban lehessen szabályozni, magas szintű technikát működtetnek a gombafarmon, sok folyamat számítógéppel vezérelt.
A termesztés polcos rendszerben történik, a szedést automata és manuális állványokon végzik.

6 termesztőhelyiség található Dunavarsányban, melyek egyenként 500 m2-t meghaladó termesztőfelülettel rendelkeznek. Ez több tonna gomba betakarítását teszi lehetővé 5-6 hetes ciklusokban.

Nagyon izgalmas az, amikor a külföldről behozott technika teremt itthon munkahelyet.

A  letermett gombakomposztot szerencsére nem dobják ki, hanem tovább értékesítik, így az még virágföld előállításához tud alapanyagul szolgálni.

Kiss Szabolcs 6 éve került a céghez, de akkor még távol állt tőle a gombatermesztés. Amint egyre jobban megismerkedett a termesztéssel, magával ragadta ez a világ. Rendkívül érdekes volt számára, hogy néhány óra leforgása alatt milyen szemmel látható változások történnek a termesztési folyamat során, beleértve akár a gombafonal szövődését és a gombatestek fejlődését is. Lehetősége volt ellátogatni Hollandiába más gombafarmokra is tapasztalatszerzés céljából, külföldi és magyar szakemberektől is tanulhatott. Mivel ő maga is a folyamatos fejlődésnek a híve, fontos számára, hogy más gombatermesztőkkel is tartsa a kapcsolatot, hiszen a tapasztalatok megosztása mindenkit előbbre vihet.

A Kft. fő értékesítője a Faylen Gomba TÉSZ, így a szövetkezeten keresztül jut el az áru a vásárlókhoz.

Az utóbbi években tapasztalt nehézségek közül az energiaárak emelkedését emeli ki, amely többek között az alapanyagok és a működéshez elengedhetetlen eszközök árának növekedésével járt együtt. De elfordul néha alapanyag probléma, ami megakaszthatja a termelést, ha nehéz hirtelen utánpótlást találni. Viszont ennek az ellentétjére is akad példa, amikor visszaesik a gomba iránti kereslet, így a bent lévő mennyiségek eladása okozhat nehézségeket.

Szabolcs korábban nem szerette a gombát, de mióta a hivatásszerűen foglalkozik vele, túl tudott lépni azon, hogy gyerekkorában nem kedvelte, és igyekszik minél többet fogyasztani belőle, részben a kedvező egészségi hatások és a magas antioxidáns tartalma miatt.

Kedvenc gombaétele a sajttal töltött csiperke, de sokszor fogyaszt gombát krémlevesként vagy más formában is.

Köszönjük Szabolcsnak, hogy ránk szánta az idejét és rajta keresztül belepillanthattunk a csiperketermesztés modernebb formájába.