Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2024.03.22

Vízvisszatartás, permakultúra, bevásárlóközösség

Ma van a víz világnapja, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A permakultúra egy olyan szemléletmód, amely alkalmazásával jelentős hozam érhető el a víz visszatartása mellett. A kosárközösségek ideális tanulóterepet biztosítanak termelőnek és fogyasztónak egyaránt.

Míg hazánkban a mezőgazdasági földterületek 2%-át öntözik, a szektor felelős az édesvízfogyasztás 12%-áért (FAO, 2020). A klímaváltozás, a várható aszályok, és a vízgazdálkodási gyakorlat eredményeképpen fellépő kiszáradás kapcsán a témáról nem lehet eleget beszélni.

A permakultúra egy olyan tervezési rendszer, amely az ökológia törvényeire alapozva, az élővilág együttműködését kihasználva próbál egy fenntartható emberi környezetet létrehozni. A permakultúra gazdálkodási módszerei a talaj szerkezetét és tápanyagellátását javítják, minimalizálják a talajeróziót és elősegítik a talaj vízmegtartó képességét. A vízgyűjtő rendszerek és a víztakarékos technikák (pl. esővízgyűjtés) segítenek fenntartható módon használni a vízforrásokat, különösen szárazság sújtotta területeken.

A permakultúra ötlete az 1950-es évek végén merült fel, azóta gyakorlatilag globális mozgalommá nőtte ki magát, amely nagyon szép eredményeket mondhat a magáénak. Egy szinte hihetetlen példát mutat be az alábbi kép, amely a „Greening the desert” projekt tíz évét öleli fel. A helyszín Jordánia, a Föld egyik leginkább vízhiányos országa.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „BEFORE AFTER”

 

Az elképesztő eredményeket számtalan ügyes megoldás kombinálásával hozták létre, amelyeket csak azért nem sorolunk itt fel, mert a permakultúra jóval több, mint trükkök gyűjteménye. A permakultúrás szemléletet jellemzően kis léptékben, a kiskerttől a néhány hektáros gazdaságig alkalmazzák (bár már 100 hektár fölötti gazdaságméretre is vannak példák).

Mi nagyon szeretnénk, hogy ha itthon is egyre elterjedtebbé válna a szemléletmód (mint ahogy terjed is szépen). Rövid ellátási lánc szervezőként úgy gondoljuk, hogy fontos szerepünk lehet ebben a folyamatban, hiszen biztonságos, kiszámítható, és tudatos (tehát toleráns) felvevőpiacként teret adunk a folyamatos kísérletezésnek, tanulásnak – beleértve a közös tanulást is.

Vízvisszatartásra fel!

 

 

Ajánlott olvasmány: Toby Hemenway: Gaia kertje. Útmutató a házi permakultúrához. Katalizátor könyvkiadó, 2020.