Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2024.03.14

Kinél van a kamrakulcs, avagy az élelmiszer-önrendelkezésért folytatott modern kori szabadságharc

Az 1848-49-es forradalom az egyik legfontosabb esemény volt a magyar történelemben, amely máig a szabadság és az önrendelkezés iránti vágy kirobbanó erejét jelképezi. A kérdés napjainkban, a globalizáció korában is időszerű, hiszen a szabadság nem csupán politikai és jogi kérdés, hanem gazdasági és társadalmi dimenziókat is magában foglal.

A modern világban az élelmiszer-ellátás szorosan összekapcsolódott az ipari termeléssel és a globális kereskedelemmel. Tapasztalhatunk kétségtelen előnyöket, ilyen lehet például a látszólagos, bár globális értelemben véve csökkenő választékbőség, a látszólagos, mert távoli tájak és emberek kizsákmányolásán alapuló dömpingárak, vagy a hatékonyság. Ugyanakkor a csúcsra járatott rendszer nagyfokú sérülékenységet is eredményezett, amint azt saját bőrünkön is tapasztalhattuk, például a COVID alatt is tapasztalhattuk a hosszú ellátási láncok megroppanása kapcsán.

Az iparosodott mezőgazdasággal és a globalizációval az élelmiszer-önrendelkezés (vagyis a kamrakulcs) egyre inkább a nagyvállalatok kezébe kerül. Ezt a folyamatot kíséri a kisléptékű élelmiszertermelők eltűnése, amivel folyamatosan vész el a kontroll saját élelmiszereink felett. A folyamat eszkalálódása nem csupán a gazdasági függőséget erősíti, hanem a társadalmi egyenlőtlenségeket is növeli.

Az élelmiszer-önrendelkezésért folytatott küzdelem egyfajta szabadságharcként is értelmezhető, ami nem a látható frontvonalakon zajlik, hanem azokon a napi döntéseken keresztül, hogy mit eszünk és honnan, kitől szerezzük be az élelmiszerünket. Az önellátás, a helyi termelőktől való vásárlás és az élelmiszerpazarlás csökkentése mind olyan lépések, amelyekkel csökkenthetjük a kitettségünket, vagyis növelhetjük az ellátásbiztonságot, és visszanyerhetjük az ellenőrzést saját élelmiszereink felett.

Az élelmiszer-önrendelkezés záloga a sokféleség, a sokféle termelő, tájfajta, termék, recept és ízvilág. Ma kard helyett villával és pénztárcával vívjuk saját szabadságharcunkat.