Budafoki Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2024.03.08

III. REL (Rövid Ellátási Lánc) expo

2024. február 29-én, csütörtökön zajlott le a III. REL expo a Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviselete, vagyis a Kislépték Egyesület szervezésében, március 3-án vasárnap pedig immáron negyedszer találkoztak a hazai kosárközösségek képviselői, hála a Nyíregyházi Kosárközösség szervező munkájának. Gondoljatok csak bele, egy egész szakmai nap, ahol a Rövid Ellátási Láncok (a REL-ek) vannak a fókuszban!

Régi követőink talán még emlékeznek arra, hogy egy éve ilyenkor számoltunk be az osztrák Ab Hof-on tett látogatásunkról, ami egy kistermelői kiállítás és vásár, de nem egy újabb fesztivált vagy kézműves élelmiszer kiállító napot kell elképzelni (volt az is bőven), hanem egy olyan szerveződést, ahol a kistermelőket segítő szolgáltatók és beszállítók mutatkoznak be. Annyira inspiráló volt a közeg, hogy szinte kedvünk támadt nekünk, REL szervezőknek is belefogni valamilyen mezőgazdasági vállalkozásba. A III. REL expo ezt a hangulatot villantotta fel: kisléptékű élelmiszertermelők, mezőgazdasági vállalkozók igényeire szabott szolgáltatások, gépmustra, konzultációs lehetőségek, védjegyek és márkaépítés, jó gyakorlatok bemutatása… nagyon izgalmas volt – de beszéljenek helyettünk a fotók! Láthatjátok, hogy a kosárközösségek hálózata is bemutatkozott a kiállításon.

Részt vettünk egy izgalmas kerekasztal beszélgetésen is, amely a biodiverzitás és a kisléptékű élelmiszertermelés kapcsolatát elemezte kicsit mélyebben. Elhangzott, hogy a kettő milyen gyönyörűen kiegészíti és építi, emeli egymást: a kis lépték (valamint ideális esetben a regeneratív talajművelés és a mértéktartó vegyszerhasználat) nagyon változatos tájat és sokféle élőhelyet hoz létre, amelyek aztán támogatják a természetes folyamatokat, ökológiai hálózatokat. A sokféle „ökoszisztéma szolgáltatás” pedig szolgáltat is szépen, a beporzástól a biológiai védekezésen át egészen a talajvédelemig. Tudtátok például, hogy minden mentafajnak (ezek közül a Terebess konyhakert 110-et jegyez) más a fő beporzója? És hogy vannak ma olyan gazdaságok Magyarországon, ahol tízesével termesztik őket? Én egy ilyen helyen szeretnék beporzó lenni… Na de ha már a féleségeknél tartunk: a kisléptékű élelmiszertermelés az, amely építeni tud a különféle tájfajták művelésére. Lehet, hogy nem olyan tökéletesen kerekek és csillogóak ezek a gyümölcsök, vagy nem roskadozik a fa „üzembiztosan” minden évben - ellenben tökéletesen alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, jobb esetben még ellenállóak is bizonyos betegségekkel szemben, magasabbak a beltartalmi értékeik, nem beszélve az ízek orgiájáról, amelyek nagyon speciális felhasználást tesznek lehetővé, mert hát nem ugyanazt tesszük a pitébe, mint a kompótba ugye. Ezek a tájfajták azok, amelyekre építhetünk a klímaválságban.

Ha a rövid ellátási láncon – például a bevásárlóközösségen - keresztül szerzed be az élelmiszeredet, akkor ezek mellett a pozitív folyamatok mellett teszed le a voksodat.

A kiállítás egyik sztárja, a szörpicikli:

 

Gépmustra:

 

Itt nem csak az elektronikus címkéről lehet tájékozódni, de az is látszik, hogy milyen rengetegen voltak: végül, több, mint 500 látogatója volt a rendezvényenek! A kiállítói lista is érdekes lehet, elérhető itt.

 

Helyi élelmiszer automata. (Egy kis helyi kitekintés: van egy ehhez hasonló automata már a Camponában is.

 

Címkézőgép:

 

A bevásárlóközösségek hálózata is kapott egy standot.