200-as kiőrlésű Varga Frigyes királybúzája® teljes kiőrlésű királybúzaliszt
A királybúza egy ősbúza keresztezés, mely mögött a nemesítői-fejlesztői cél nem volt más, mint a tönköly megszelídítése, fogyaszthatóbbá tétele ⇒ a tönköly kedvezőbb élettani hatásainak keresztezése a felhasználóbarátabb, jobb sütési tulajdonságokkal bíró más, szintén erős búzatípusokkal.
- általános minőségi jellemzők: fehérjetartalom 14 - 18%; nedves sikér 30 - 38%; terülés 1,5 - 3,5 mm/ó; esésszám 300 - 450 mp
- formatartó tulajdonságokat kapott, eltérő a fehérjeszerkezete
- színe sárgás (durumhoz hasonló)
- közelebb áll a hazai konyha kívánalmaihoz, ízléshez
- konkrétan egyedi, jellegzetes íze van a királybúzalisztnek önmagában is
- univerzális; más lisztek, vagy extra sikér stb hozzáadása nélkül is felhasználható mindenre (száraztésztára is) - esetleg kisebb tesztelés, próba szükséges míg az ember kitapasztalja, hogy adott recept egyes hozzávalóiból mi lesz az ideális mennyiség
A nemesítő indikatív alapreceptje sima kenyérhez:
200-as kiőrlésű Varga Frigyes királybúzája® teljes kiőrlésű királybúzaliszt
A királybúza egy ősbúza keresztezés, mely mögött a nemesítői-fejlesztői cél nem volt más, mint a tönköly megszelídítése, fogyaszthatóbbá tétele ⇒ a tönköly kedvezőbb élettani hatásainak keresztezése a felhasználóbarátabb, jobb sütési tulajdonságokkal bíró más, szintén erős búzatípusokkal.
- általános minőségi jellemzők: fehérjetartalom 14 - 18%; nedves sikér 30 - 38%; terülés 1,5 - 3,5 mm/ó; esésszám 300 - 450 mp
- formatartó tulajdonságokat kapott, eltérő a fehérjeszerkezete
- színe sárgás (durumhoz hasonló)
- közelebb áll a hazai konyha kívánalmaihoz, ízléshez
- konkrétan egyedi, jellegzetes íze van a királybúzalisztnek önmagában is
- univerzális; más lisztek, vagy extra sikér stb hozzáadása nélkül is felhasználható mindenre (száraztésztára is) - esetleg kisebb tesztelés, próba szükséges míg az ember kitapasztalja, hogy adott recept egyes hozzávalóiból mi lesz az ideális mennyiség
A nemesítő indikatív alapreceptje sima kenyérhez:
- 1000g királybúzaliszt
- 650ml víz
- 12g só
- 15g élesztő (igen, bármilyen meglepő is lehet, ha megfelelő az élesztő akkor ennyi is elég, szépen meg fog kelni vele a tészta)